© 2011 admin. All rights reserved. fs-tavasz5

LÁTSZÓBETON SZIMPÓZIUM ? FEBRUÁR 25-26.

>>> Részletes program és regisztráció itt!

.

A BETONTAVASZ rendezvénysorozat nyitánya a Nemzetközi Látszóbeton Szimpózium, amely a hazai előadók mellett német, osztrák és svájci építészeket szólaltat meg. A Szimpózium az első olyan hazai látszóbetonos rendezvény, amely hangsúlyozottan építészeknek szól. Bár a látszóbetonok kapcsán a technológiai és ipari háttér alapvető, a látszóbeton milyensége elsősorban építészeti kérdés. Gondoljunk csak Peter Zumthor wachendorfi kápolnájára, Zaha Hadid római MAXXI múzeumára, vagy Tadao Ando épületeire. Mind máshogy látszóbeton; s az, hogy ez a beton miért olyan, az építészeti koncepción múlik.

zaha_hadid_maxxi1

A konferencia első blokkjában ezért hazai és külföldi építészek számolnak be látszóbetonokkal kapcsolatos tervezési elveikről. Előadóink között üdvözölhetjük Ernst J. Fuchs építészt, a világszerte elismert the next ENTERprise vezető építészét; valamint a Mayer-Bährle Architekten építészeit, akik Zaha Hadid és Tadao Ando európai partnereiként első kézből számolnak be ismert ikonikus épületek létrejöttének részleteiről.

A látszóbeton tervezése kéz a kézben jár a kivitelezéssel. Ezért a konferencia második blokkjában a tervezés és a kivitelezés kérdéseire összpontosítunk. A zsalu és építészet összefüggése kapcsán bepillantást nyerhetünk az UN Studio stuttgarti Mercedes Múzeumának építési kulisszatitkaiba. Előadást hallhatunk magáról a betonról s a benne rejlő lehetőségekről is. S hogy vajon hogyan függ össze ökológia, gazdaságosság, tér és beton, arról a svájci Dominik Arioli tart beszámolót.

A beton azonban messze nem csak építészet. A konferencia harmadik blokkjában a beton határterületeit mutatjuk be: előadást hallhatunk a beton és más anyagok összefüggéseiről, az üvegbetonról; tárlatvezetést láthatunk a képzőművészet betonos irányzatairól, s megtudhatjuk, mit is jelent a monolitikusság a tájépítészet és a design számára.

A szimpózium másnapján a konferencia regisztrált résztvevői számára lehetőség nyílik a 4-es metró egyes szerkezetkész állomásait és látszóbeton felületeit tervezői vezetés mellett megtekinteni.

Kreditpontos rendezvény; a konferencián szinkrontolmácsolás és ebéd biztosított.

Helyszín: Budapest, Merlin

kurátor: Varga Péter István, építész

Részletes program és regisztráció: http://kek.org.hu/beton

email: beton@kek.org.hu

Tovább a szimpózium weblapjára…